PSK vyplatí preddavok neštátnym školským zariadeniam

18.03.2010 Prešov

Prešov 18. marca (TASR) - Prešovský samosprávny kraj (PSK) vyplatí preddavok neštátnym školským zariadeniam, a to napriek tomu, že regionálne zastupiteľstvo 16. marca opakovane neschválilo Všeobecné záväzné nariadenie
To určovalo výšku dotácie pre základné umelecké školy, jazykové školy a školské zariadenia v pôsobnosti samosprávneho kraja, cirkvi a súkromných zriaďovateľov (VZN). Informovala o tom dnes hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková.
VZN už dvakrát nezískalo dostatočnú 3/5 podporu poslancov. Výhrady mali členovia klubu KDH, SDKÚ-DS, ktorí presadzovali, aby všetky subjekty bez ohľadu na to, kto je ich zriaďovateľom, dostali rovnakú dotáciu. Za návrh nezahlasovali ani po tom, ako návrhová komisia zvýšila percento dotácie pre neštátne zariadenia z 88 na 91 percent z normatívu určeného na žiaka zariadenia v pôsobnosti samosprávy.
Predseda PSK Peter Chudík sa dnes v Prešove stretol so zástupcami 35 subjektov, ktorí zriaďujú spolu 71 súkromných a cirkevných školských zariadení na území kraja. Hovorkyňa uviedla, že Chudík s nimi podpísal zmluvy tak, ako v predchádzajúcich rokoch a neštátne zariadenia do piatich dní dostanú na svoje účty finančné prostriedky vo výške troch dvanástin 88-percentného normatívu a v ďalších mesiacoch im bude PSK vyplácať jednu dvanástinu z tohto normatívu.
\"Žiaľ, ani kompromisný návrh, ktorý bol podľa mňa veľmi dobrý, neprešiel. Uvedomil som si, že z tohto problému sa robí zbytočná politika a až do volieb 12. júna sa nepohneme. Preto som sa rozhodol, že zaplatíme cirkevným a súkromným zriaďovateľom, hoci sa pohybujeme na hranici zákona, \" povedal predseda PSK.
Chudík sa chce k problému vrátiť v lete, pretože podľa neho bude potrebné zrovnoprávniť financovanie neštátnych a štátnych zariadení, v rámci originálnych kompetencií PSK. Ide najmä o rozdielny spôsob dotácie na stravovanie, ktorý znevýhodňuje zariadenia v pôsobnosti samosprávy.
Samosprávny kraj má pre neštátne školské zariadenia v súčasnosti v rozpočte na rok 2010 k dispozícii 2,3 milióna eur. Predseda klubu KDH, SDKÚ-DS po hlasovaní na mimoriadnom zastupiteľstve 16. marca uviedol, že napriek neschváleniu VZN by mal úrad týmto subjektom vyplácať jednu dvanástinu mesačne, lebo inak porušuje zákon.
 

Vyberte región